top of page

Jan-willem spakman

Kutbeesten 2 presentatie.jpg

In 2014 studeerde Jan-Willem Spakman (Amersfoort, 1992) af aan ArtEZ in Zwolle in de richting Comic Design. Onder de naam Wimpie Comics tekent Spakman strips en cartoons voor verschillende opdrachtgevers met diverse thema's. Humor is daarin altijd een belangrijk terugkomend element.

 

Het meest bekend is hij van zijn webcomic op Facebook en Instagram waarin hij reageert op popcultuur, het alledaagse en op rare voorbeelden uit het dierenrijk. Daarnaast verschijnt er maandelijks een vierpagina-strip met gekke dierenweetjes voor het wetenschapsblad Quest Junior en geeft hij workshops striptekenen op basis- en middelbare scholen. Tenslotte geeft hij lessen in tekenen, schilderen en striptekenen in het kunst- en cultuurcentrum het Clockhuys in Haren.

 

In 2017 debuteerde hij met het verzamelalbum van zijn webcomic Wimpie Comics genaamd  ''Recht uit de Ondergrond'' bij uitgeverij Syndikaat.

In 2018 won hij de Bronzen Kroontjespen voor jong talent van het Stripschap.

Mei 2019 verscheen het eerste deel van ‘Kutbeesten’ met daarin de populaire dierenstrips van zijn hand. In datzelfde jaar verscheen ook 'Helemaal Wild!', een bundeling van zijn maandelijkse strips in Quest Junior. Hij ontving hiervoor in 2020 de Stripschapspenning voor beste Jeugdalbum van 2019.

bottom of page